Kawa rozpuszczalna – jej charakterystyka i zalety

Kawa rozpuszczalna to specyficzna odmiana kawy. Powstaje ona w wyniku szeregu procesów jakim poddawane są jej ziarna. Istnieją dwie techniki przygotowania kawy rozpuszczalnej.

rozpuszczalna kawa o smaku orzechowymPierwsza z nich polega na rozkruszeniu ziaren kawy i parzeniu ich w gorącej wodzie pod wysokim ciśnieniem. Następnie tak przygotowane ziarna kawy są schładzane i filtrowane, a także usuwa się z nich substancje, które nie mogą ulec rozpuszczeniu. Druga z metod jest oparta o sublimację i polega na suszeniu cząsteczek kawy zamrożonych do temperatury -40 lub -50 stopni Celsjusza w specjalnej komorze z bardzo niskim ciśnieniem wewnątrz niej. Pozwala to stworzyć wysokie jakości aromatyczną kawę o doskonałym smaku i zachowującą dużo właściwości tradycyjnej kawy mielonej.

Zalety kawy rozpuszczalnej

Podstawową zaletą kawy rozpuszczalnej jest to, że w odróżnieniu od kawy mielonej pijąc ją nie trzeba męczyć się z fusami, ponieważ kawa w tej odmianie ulega (jak sama jej nazwa wskazuje) niemal całkowitemu jej rozpuszczeniu po zaparzeniu i wymieszaniu.

Picie kawy rozpuszczalnej może być także doskonałe dla zdrowia dzięki zawartym w niej antyoksydantom, które mają pozytywny wkład w pracę układu sercowo-naczyniowego. Kawa rozpuszczalna pita regularnie pomaga oprócz tego w walce z otyłością oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *