Manuka – najzdrowszy miód na świecie

ciemny miód manukaO miodzie manuka słyszała już chyba każda osoba, która interesuje się zdrowym odżywianiem. Na czym polega jego fenomen? Co sprawia, że jego ceny są tak wysokie, znacznie wyższe niż ceny innych miodów?

Otóż miód manuka, jako jedyny ze znanych nam miodów, zawiera bardzo wysokie stężenie substancji o nazwie methylglyoaxal. Ma ona zbawienny wpływ na ludzki organizm. Za jej sprawą manuka miody wykazują bardzo silne działanie antybakteryjne, nieporównywalne do innych miodów. Regularne spożywanie miodów manuka poprawia ogólną odporność organizmu. Pomaga również zapobiegać wielu chorobom.

Kuracje miodem manuka wykazują również pozytywne rezultaty w problemach z krążeniem, a także w chorobach układu pokarmowego. Przyjmowanie tego miodu łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Miód ten wykazuje również działanie probiotyczne – ułatwia procesy trawienne organizmu.

Methylglyoaxal zawarty w miodzie sprawia, że znajduje on zastosowanie również w walce z wieloma chorobami skórnymi. Stosuje się go w walce z trądzikiem, ułatwia on także gojenie się ran. Kupując miody manuka trzeba zwrócić uwagę na stężenie methylglyoaxalu w interesującym nas produkcie. Pozytywnie działanie mają miodu o stężeniu 100 mg/kg i większym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *